Asperges: het witte goud!
Heerlijk die tijd dat we kunnen genieten van de Limburgse asperges. Je rijdt door het Limburgse land en ziet overal de aspergevelden met de zandbergjes en het folie. En dan heb je die leuke kramen langs de weg waar ze vers van het land verkocht worden en bij zo'n knusse boerderijwinkel, zoals Oppe Haes in Roggel. Neem ze zeker mee onderweg naar ons vakantiehuis HolidayIn Limburg. Het is de koningin der groente en misschien ook een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroenten. Maar waar let je op bij het kopen van asperges en hoe herken je kwaliteit? En hoe maak je ze nou het allerlekkerste klaar? Hier de leukste weetjes over het Limburgse witte goud!
Waar zijn de beste asperges te vinden en hoe groeien ze? De beste regio’s waar witte asperges van Nederlandse bodem komen zijn Limburg en Brabant. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit en samenstelling van de grond, de daar aanwezige zandgronden zijn heel geschikt voor de teelt van asperges. De grond is goed doorlaatbaar waardoor water snel de grond in trekt. Het groeiproces van Limburgse asperges begint meestal in de herfst, wanneer de aspergeplanten worden geplant. In de winterperiode zullen de wortels zich ontwikkelen en de planten voorbereiden op de groei in de lente. Wanneer de temperatuur stijgt in het voorjaar, beginnen de asperges te groeien. Dit proces wordt gestimuleerd door zonlicht en warmte.
Folie
Het gebruik van folie speelt een belangrijke rol in het groeiproces van Limburgse asperges. Het beschermt de asperges tegen weersinvloeden, stimuleert de groei en zorgt ervoor dat de asperges wit en mals blijven.De witte asperges worden ‘gestoken’ als ze nog onder de grond zitten. Het steken is arbeidsintensief: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.Als de stengels boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Dit is de reden waarom Limburgse asperges vaak als "witte asperges" worden verkocht.
Aspergeseizoen
Het aspergeseizoen begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Vollegrondasperges komen pas in de tweede helft van april op de markt. De topmaanden voor de asperge zijn mei en juni. Eind juni is het seizoen afgelopen.Het seizoen stopt altijd op dezelfde vaste dag tijdens de feestdag van Sint Jan (24 juni). De grond moet na het seizoen de rest van het jaar weer bijkomen, tot het land klaar is voor een nieuwe ronde asperges steken. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente weer nieuwe stengels.
Wat betekent AA en AAA?
Je ziet vaak de term AA en AAA, maar wat betekent dat nu eigenlijk? De termen "AA" en "AAA" worden gebruikt om de dikte van asperges aan te geven.
- "AA" staat voor extra dikke asperges met een diameter van minimaal 20 millimeter.
- "AAA" staat voor superdikke asperges met een diameter van minimaal 24 millimeter.
Hoe hoger de graad van dikte, hoe groter de asperges zullen zijn. Over het algemeen geldt dat dikkere asperges een vollere smaak hebben en malser zijn dan dunne asperges, maar dit kan ook afhangen van de kwaliteit en de versheid van de asperges.
Let hierop voor een goede kwaliteit
Als je zeker wil weten dat je portie vers is, koop je ze bij een boer of boerderijwinkel
in de buurt.
Een mooie asperge is recht en de kop moet gesloten zijn. Hoe langer een asperge boven de grond uit groeit, hoe verder de schutblaadjes op de kop open gaan staan. Dat moet je niet hebben, kijk dus ook goed naar de kop.
3 Heerlijke recepten om in ons vakantiehuis HolidayIn Limburg te bereiden!
De aspergepan staat al klaar in ons vakantiehuis. Natuurlijk kun je het witte goud klaarmaken op de traditionele manier met ham, eieren en een beetje roomboter. Maar wil je varieeren dan hebben we hier 3 verschillende recepten met witte asperges voor je uitgezocht om uit te proberen.
1. Aspergesoep
- Schil 500 gram witte asperges en snijd de harde uiteinden eraf. Bewaar de schillen en de uiteinden.
- Breng in een grote pan 1 liter water aan de kook en voeg de aspergeschillen en uiteinden toe, samen met een gesnipperde ui, een takje tijm en een laurierblad. Laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes koken om een bouillon te maken.
- Verwijder de schillen en de uiteinden uit de bouillon en voeg de gesneden asperges toe. Laat deze ongeveer 10 minuten koken totdat ze gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer en voeg 100 ml room toe. Breng op smaak met zout en peper.
2. Asperges met gerookte zalm
- Schil 500 gram witte asperges en snijd de harde uiteinden eraf.
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe. Kook de asperges in ongeveer 5-7 minuten gaar.
- Wikkel plakjes gerookte zalm om de asperges en serveer met een gekookt eitje en een beetje hollandaisesaus.
3. Aspergesalade met aardbeien
- Schil 500 gram witte asperges en snijd de harde uiteinden eraf. Snijd ze in kleine stukjes en kook ze in een pan met water in ongeveer 5 minuten gaar.
- Halveer 500 gram aardbeien en meng ze met 1 eetlepel honing, 1 eetlepel balsamicoazijn en een handvol gehakte muntblaadjes.
- Serveer de asperges op een bedje van rucola en schep de aardbeienmix eroverheen. Bestrooi met geroosterde amandelen en feta.
Comments