top of page
Duinen van Nieuwvliet HolidayIn.nl
  • Foto van schrijverJinny van Geest

De rijstvelden van Pego (Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva)


Het is tijd voor een nieuw blog over een bijzonder onderwerp, namelijk Spaanse rijst en rijstvelden in het dorp Pego in de provincie Alicante. Elke dag dat ik in Spanje ben, kijk ik vanuit elke kamer en elk terras van ons huis uit op zee en tussen de zee en het huis liggen rijstvelden die deel uitmaken van een prachtig natuurgebied, het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva. Over het natuurgebied kan ik jullie nog veel meer vertellen, maar dat bewaar ik voor een volgend blog.


In dit blog wil ik jullie graag kennis laten maken met de prachtige rijstvelden van Pego. En inderdaad, je leest het goed: echte rijstvelden! Je ziet ze misschien vanaf de weg niet zo goed, maar rij met de auto gerust Monte Pego op en geniet van het prachtige uitzicht. Omdat de rijstvelden van Pego niet heel erg bekend zijn bij de toerist, heb ik besloten op onderzoek uit te gaan en er een blog over te schrijven.


De bomba rijst die gekweekte wordt in het Spaanse Pego
Bomba-rijst van de rijstvelden van het Spaanse dorp Pego

Rijstsoort


De rijstsoort die hier gekweekt wordt noemen ze Bomba-rijst en het is een rondkorrelige rijstsoort. Toen het originele Bomba-ras in Spanje werd geïntroduceerd, kreeg het die naam omdat het een ronde vorm heeft. Bomba-rijst wordt vooral gegeten in de provincie Valencia. Ook niet raar, want dit is ook de regio waar de meeste paella wordt gegeten. Door het hoge gehalte aan amilosa plakt Bomba-rijst minder aan een pan dan andere rijstsoorten. De korrel zet uit tijdens het koken, en zal dus minder "openen" tijdens het koken. Deze eigenschappen, gecombineerd met de smaak, maken het geschikt voor de bereiding van alle soorten paella, risotto en gebakken rijst, maar ook voor soepen, omdat het bijna nooit plakkerig wordt.



Waarom is dit gebied zo geschikt voor rijstteelt


Het natuurpark Marjal de Pego-Oliva ligt ten noorden van de Marina Alta en is het enige rijstteeltgebied in Alicante. Het schone bronwater en de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem maken deze rijst tot een uniek product in het Middellandse Zee-gebied.


Het is een permanent vochtig gebied vanwege het water uit de rivieren Bullent-Vedat en Racons-Molinell, net als de bronnen van de Rambla Gallinera en de watertoevoer vanuit de bergen Mustalla en Segaria. De ligging van de Pego-vallei, dicht bij de zee en omgeven door bergen, geeft het een uitstekend microklimaat voor de teelt van deze unieke rijst.


De rijstvelden van het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva


Gezond, glutenvrij en uniek


De Miguel Hernández Universiteit van Alicante heeft in een onderzoek geconcludeerd dat de rijst die groeit in de Marjal de Pego-Oliva, samen met dat van Doñana, het graan is met het minste anorganische arseengehalte in Spanje. De consumptie van deze bombarijst is zelfs veilig is voor risicogroepen zoals coeliakiepatiënten en baby's. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een limiet van 100 microgram per kilogram product vastgesteld, en in het geval van Pego ligt deze op 45.



Waar te koop


De rijst is te koop in leuke katoenen zakjes van 1, 2 of 5 kilo. Ze zijn verkrijgbaar bij diverse restaurants in Pego en bij de fabriek zelf aan de Calle Maestro Berenguer, 63-B in Pego. Maar ook bij de bodega’s in deo ingeving, zoals bijvoorbeeld in Xalo zijn de rijstzakjes te koop. Het is niet alleen lekker ... maar de zakjes zijn ook leuk te gebruiken als boekensteun voor je kookboeken. Dus gelijk een handige DIY.



Flamingo’s

De flamingo's in de rijstvelden van Pego

Sinds de laatste jaren hebben de flamingo’s de rijstvelden van Marjal de Pego-Oliva ook gevonden. Een prachtig gezicht van grote scholen met soms wel honderden flamingo’s. Naast de flamingo’s is het natuurgebied bekend om de vele andere vogelsoorten (ruim 300 soorten) die in het gehele moerasgebied van Parque Natural del Pego-Oliva voorkomen, waaronder ook zilverreigers en ooievaars. Maar daarover meer in een volgend blog.


Meer weten of een rondleiding


Willen jullie meer weten over deze rijstvelden, dan wordt er ook op verzoek een rondleiding gegeven. Mail dan naar info@pegonatura.es. Wil je hier op Monte Pego verblijven voor een vakantie of om te overwinteren of gewoon meer blogs lezen over de omgeving van Denia en Pego, kijk dan op op onze website HolidayIn.nl Ik zou het leuk vinden om te lezen wat je van het blog vindt, dus je mag altijd een reactie achterlaten.



148 weergaven0 opmerkingen
bottom of page